Hoe schrijf je goed leesbare teksten

Goed leesbare teksten schrijven doe je zo

Lees jij weleens lange teksten op internet? Wees eerlijk: meestal scan je ze alleen. Net als de meeste andere internetters, zo is uit onderzoek gebleken. Sinds de komst van internet wordt dan ook veel selectiever gelezen dan daarvoor. Beeldschermen lenen zich immers niet echt voor het lezen van lange teksten. En met die wetenschap kun jij je voordeel doen! In dit blog leer je hoe je goed leesbare teksten schrijft.

Schrijf in de actieve vorm

Schrijf je boodschap om te beginnen altijd in de actieve vorm. Door je boodschap actief te schrijven is het voor de lezer aantrekkelijker om je tekst te lezen. Vergelijk de volgende twee zinnen:

  1. Volgende maand zal onze nieuwe website gelanceerd worden.
  2. Volgende maand lanceren wij onze nieuwe website.

De tweede zin is actief geschreven. Die actieve schrijfvorm leest veel eenvoudiger en lekkerder dan de eerste zin die passief is geschreven. Passieve zinnen bevatten altijd een combinatie van het werkwoord “worden” of “zijn” en een voltooid deelwoord. Wil je je boodschap actief houden, voorkom dan die passieve combinatie en gebruik daarnaast zo min mogelijk het werkwoord “zullen”.

Hou je boodschap simpel

Zorg er altijd voor dat je maar één boodschap in een zin legt. Dat bevordert de scanbaarheid van je tekst. Hoe meer boodschappen de lezer tegelijk te verwerken krijgt hoe lastiger de tekst scanbaar wordt.

Gebruik kopjes

Lezers beoordelen kopjes en titels in een split second op relevantie en besluiten daarna pas of ze verder lezen. Door (tussen)kopjes te gebruiken maak je het de lezer gemakkelijk.

Schrijf korte, leesbare tekstenDe tondeuse-methode

Een kort getrimd kapsel hou je het best in model door er geregeld met de tondeuse overheen te gaan. Zo is het eigenlijk ook met het schrijven van webteksten en -artikelen. Hoe wolliger de tekst is, hoe moeilijker leesbaar het betreffende artikel wordt. Trim dus alle overtollige tekst uit je artikel, maar behoud de essentie van je verhaal. Eigenlijk komt het erop neer dat “schrijven is schrappen”.

Tot slot

Nog een paar korte tips voor het schrijven van leesbare teksten:

  • Hanteer bij een opsomming liever een lijstje dan een lap tekst. Dat leest prettiger.
  • Gebruik op een paar plekken in je tekst een relevante afbeelding. Dat breekt de tekst een beetje en het veraangenaamt de leesbaarheid.
  • Wanneer je tekst klaar is, beoordeel die dan nog een paar keer op scanbaarheid. Je zult dan merken dat je nog veel woorden kunt deleten ;-)

Christiaan is freelance tekstschrijver, webdesigner, marketingadviseur en blogger over tal van onderwerpen op het gebied van marketing, taal en internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.